Minnesfonden

Hedra en bortgången vän

Gamla Kraftstationens Minnesfond är instiftad till minne av vår nära vän och medarbetare Kalle ”Maskin” Johansson. Genom att skänka en slant till minnesfonden bidrar du till vårt ständigt pågående och viktiga arbete med att påminna och lyfta frågan om rätten att få vara som man vill liksom den om alla människors lika värde. Vår symbol för detta visar vi genom valet av regnbågsfärger i vår logga.

Gör så här – enkelt i 2 steg

1. Skicka e-post eller ring oss för att meddela din hälsning och vem/vilka kondoleansen ska vara från.

e-post: minnesfond@gamlakraftstationen.se

tel: 072-589 00 71

2. Sätt in summan (minst 100:-) via swish eller bankgiro. Kom ihåg att uppge ditt namn. Obs! swishnr. och telefonnummer är inte samma.

Swish: 123 174 74 92

Bankgiro: 798-5930

Varmt tack för ditt stöd!

Till minne av Kalle Maskin Johansson – en flottare med (regnbågs)färg.

Det var en vacker sensommardag när Kalle besökte Gamla Kraftstationen, kulturarena, första gången. En av våra medarbetare såg Kalle sitta ensam på bänken längst bort i trädgården. En kopp kaffe. Ett långt samtal. Det var så det började. Vid tiden för det här samtalet mådde Kalle inte bra. Han var lågmäld, ensam och deprimerad. Efter ytterligare några möten och kaffetårar blev Kalle snart en kär medarbetare vid Gamla Kraftstationen.

Under många år jobbade Kalle inom flottningen. Båtarna, älven och skogen förblev också ett enormt intresse som följde honom under hela hans liv, och i stort sett varje dag bar han kepsen med Klarälvens Flottningsförenings märke. Efter hand blev jordbruket och skogsbruket på familjegården Forsnäs Kalles huvudsakliga sysselsättning.

Kalle hade en makalös entusiasm för släkthistoria, och med ett minne som få höll han enkelt reda på såväl årtal som fjortonmänningar. Han var klipsk och underfundig. Smeknamnet ”Maskin” kommer från att hann redan i unga år var så kvicktänkt så folk tyckte att han var lika snabb som en datamaskin. Kalles säregna personlighet lämnade ingen oberörd. Han hade nära till både humor och allvar, och berättade gärna de mest häpnadsväckande historier för den som ville höra på.

Vid Gamla Kraftstationen, som är en arena fri från partipolitik och religion, men med fokus på allas lika värde hittade Kalle sin plats. Här kunde han vara sig själv. Det var också här som Kalle till sist kunde blir fri och blomma ut – på riktigt. Ganska nyligen vågade han öppna upp sig och släppa ut sin inneboende kvinna fru Kalorina Varg. Kalle/fru Varg var ovanlig på många sätt, och vi vill slutligen lyfta på hatten för det mod som det innebär att ”komma ut” efter hela sextio år. Kalle/fru Varg blir en förebild vi alltid kommer att minnas med glimten i ögat och en stor portion värme.

Vännerna på Gamla Kraftstationen genom Linn Sönstebö Mossberg, verksamhetsledare.

Gamla Kraftstationen drivs av den ideella föreningen Ulleruds Teateraktörer. Föreningen bildades 1991 och har sedan dess uppfört en mängd teaterproduktioner. Numera ägnas tiden åt att driva Gamla Kraftstationen som konsthall och kulturarena.