Sommarsalong 2016: David Wadsworth

Sommarsalong 2016: David Wadsworth

2016/04/19 Uncategorized 0

KAVALKADEN fortsätter med ännu en man som skulpterar, men här är det lera och brons som är materialet. DAVID WADSWORTH är skulptören vi välkomnar varmt!

David vet inte riktigt hur han blev en konstnär. Troligen har han alltid varit konstnär, fast det tog honom en bra stund innan han upptäckte det.
När David hade arbetat som illustratör i 10 år gick han 2008 på en konstskola för att förbättra sin illustrationsteknik. När han gjorde sin första skulptur kände han plötsligt att “jaha, nu har jag hittat hem”!

Davids skapande handlar om att fånga ett ögonblick. Det kan vara i form av en fysisk rörelse, där en figur precis är i färd med att gå från ett balanserat tillstånd till en mer prekär, eller känslomässig, rörelse. Just då kroppsspråket avslöjar någonting som annars skulle kunna döljas med ord.
“I guess this sounds immensely stupid but I don’t want to make a sculpture that looks like it stands still.”

Alla konstnärer har något som triggar eller inspirerar till skapande. För David kan inspirationen komma var som helst i från. Han jobbar nästan alltid med figurativ konst, så kroppen i rörelse är någonting som fångar hans öga, men också samspelet människor emellan. David beskriver det så här: “Jag kan gå igång på tomma ytor. Ibland ser jag en plats, det kan vara i någons hem eller ute i skogen, som bara skriker efter en skulptur. I mitt huvud har jag beklätt många bergstoppar och bokhyllor med bronsfigurer. Detta ger skaparlust.”

Materialen som David jobbar med är lera och vax och “båda har sin charm”, säger han. Vax använder han då han producerar bronsskulpturer. “Processen med leran är snabbare och kanske lite mer lekfull”, menar David. Med vax har han mer tid att tänka och finjustera. Om han måste välja en favorit så väljer han vax. “Det händer så mycket med vax, både väntat och oväntat, när jag skapar yttexturen med en het kniv. Det är vridningarna och vändningarna i vaxets yta som blir till de ljusreflekterande fasetterna, som ger den färdiga bronsen dess djup och rörelse, säger David.

I Gamla Kraftstationen kommer David att visa både ler- och bronsskulpturer. De senaste verken är en serie kvinnofigurer i stengodslera. Det är en samling av rätt tuffa tjejer som vill ta plats. Ibland är de arga, ibland utmanande. Davids mål är att besökaren inte bara ser en figur, utan även upplever en sinnesstämning. Vi i kraftstationen tycker det känns spännande! Olika uttryck är ju något vi försöker lyfta fram och efter bästa förmåga när vi presenterar våra utställningar. Så väl mött alla besökare och inte minst David Wadsworth med dina intressanta och uttrycksfulla skulpturer!

dave dave1 dave2